h

SP laat van zich horen: “Wij zijn tegen Zeestad !”

13 december 2023

SP laat van zich horen: “Wij zijn tegen Zeestad !”

Foto: SP

In 2024 moet de gemeenteraad een besluit nemen over de rol van Zeestad bij grote gemeentelijke projecten vanaf 2025 en verder. Hoewel de SP niet in de gemeenteraad zit, laat de fractie luidkeels van zich horen over deze kwestie. De SP Den Helder is tegen elke rol van Zeestad bij gemeentelijke of welk ander project dan ook.

Vice-voorzitter Ton Schuitemaker: “Omdat wij verwachten in 2026 weer terug te keren in de gemeenteraad, trekken wij tijdig aan de bel.”

In 2010 was de SP voor het laatst vertegenwoordigd in de Helderse gemeenteraad, met drie zetels. De raadsperiode die daaraan vooraf ging, van 2006 tot 2010, bezat de fractie vier zetels. Sinds 2014 heeft de SP in Den Helder niet meer meegedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar Schuitemaker wil daar in 2026 verandering in brengen. “We zetten in op drie tot zes zetels”, zegt de vice-voorzitter van de partij.

Als de raad in 2024 besluit de rol van Zeestad bij grote gemeentelijke projecten te intensiveren, zal de SP er in 2026 naar eigen zeggen alles aan doen Zeestad alsnog op te heffen. “De activiteiten van Zeestad zijn ondoorzichtig, kostbaar maar vooral zonder democratische controle”, vindt de SP. In het toekomstige verkiezingsprogramma van de partij komt te staan dat de SP alle activiteiten van Zeestad wil integreren in de gemeentelijke organisatie. Dat geldt ook voor de andere verbonden partijen van de gemeente. “Zodat de controle terugkomt bij waar dat hoort: de Helderse gemeenteraad”, vertelt Schuitemaker.

Klinkt als…

Deze toon doet denken aan Behoorlijk Bestuur. Het is immers niet zo dat het standpunt van de SP op dit moment niet vertegenwoordigd is in de raad; oppositiepartij Behoorlijk Bestuur is prominent tegenstander van Zeestad. Zo deed de fractie van Sylvia Hamerslag vorige maand nog een poging Zeestad op te heffen. Samen met de PVV diende Behoorlijk Bestuur een motie in om de bestaande constructie op 1 juli 2024 te beëindigen, maar geen enkele fractie steunde deze.

Andere fracties zijn juist positief over wat Zeestad voor Den Helder doet qua stedelijke ontwikkeling. Voor de VVD is de kritiek van Behoorlijk Bestuur op Zeestad onbegrijpelijk. “We mogen onze handen dichtknijpen dat we Zeestad hebben en dat die kennis en expertise beschikbaar zijn om onze plannen uit te voeren”, zei Kees Visser (VVD) eerder tegen de Helderse courant. Schuitemaker: “Als SP Den Helder vinden wij het onbegrijpelijk dat de VVD het onbegrijpelijk vindt dat Behoorlijk Bestuur kritiek op Zeestad heeft.”

Schuitemaker gaat voorlopig door met het volgen van de politiek en bereid zich voor op de campagne van de SP voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2026. Als het gaat om de rol van Zeestad, zal de fractie van Schuitemaker dus moeten concurreren met die van Hamerslag.

Bron: Regio Noordkop / 13 december 2023 

Reactie toevoegen

Volg SP Den Helder

U bent hier