h

Texelhopper onder vuur

10 november 2023

Texelhopper onder vuur

 

SP  wil dat provincie het ov op het eiland overneemt.

Maar Connexxion ziet ’vrij continu goed werkend systeem’

Om gebruik te maken van een Texelhopperbusje moet een uur van tevoren worden gereserveerd.

© Foto Evalien Weterings - Anja Roubos.

Vanwege forse kritiek op de Texelhopper van Connexxion wil de provinciale SP-fractie deze vervangen door openbaar vervoer dat geheel in handen is van de provincie. Gedeputeerde Jeroen Olthof geeft toe dat het aantal klachten over de busdienst op Texel is toegenomen.

De gedeputeerde voert echter aan dat er ook meer gebruik wordt gemaakt van de Texelhopper en zegt bezig te zijn met oplossingen. De Socialistische Partij diende deze week in Provinciale Staten een motie in waarin de problemen met de huidige busdienst op een rijtje worden gezet.

De grote Connexxionbussen rijden alleen nog van de veerhaven naar Den Burg en De Koog, en er is geen aansluiting op extra afvaarten van de veerdienst. Naar andere bestemmingen op het eiland moet minimaal een uur van tevoren een van de kleine busjes worden geboekt. Reizigers zouden vaak lang staan te wachten en toeristen stranden nogal eens omdat zij geen idee hebben hoe het systeem werkt.

Daarnaast zouden de hopperbusjes ongeschikt zijn voor bijvoorbeeld oudere mensen omdat zij onderweg door elkaar geschud worden vanwege de haast waarmee de chauffeurs rijden om op tijd bij de boot te zijn.

Ongevallen

Texelaar Maarten Dijksen, SP-duocommissielid en initiatiefnemer van de motie, berekende op basis van krantenberichten dat bij 25 procent van de verkeersongevallen op het eiland in de periode 2019-2022 een Texelhopper betrokken was. De laatste keer was op 5 februari van dit jaar, toen een zwaar ongeluk op de Nieuwlanderweg plaatsvond. Bij de ongevallen zou meespelen dat de verkeersdruk op Texel steeds meer toeneemt.

„Het is de chauffeurs niet kwalijk te nemen. Zij moeten onder grote stress werken. En we wisten al door ervaringen elders dat dit systeem niet werkt”, zegt Dijksen. „Texel is een mooi gebied voor een pilot; er zijn ingewikkelde verbindingen vanwege de aansluiting op extra afvaarten van de veerboot.”

Gedeputeerde

Bij de bespreking van de motie in Provinciale Staten werd deze door gedeputeerde Olthof ontraden. Hij vindt het niet nodig dat de provincie Noord-Holland zelf bij wijze van pilot minimaal drie jaar lang op Texel het openbaar vervoer verzorgt, zoals de SP voorstelt.

Desgevraagd vertelt woordvoerder Simone Bleeker-Kok dat de uitspraken van de gedeputeerde zijn gebaseerd op het registratiesysteem van Connexxion voor zowel klachten als servicevragen en opmerkingen. „Hieruit blijkt dat er sprake is van een stijging van klachten ten opzichte van vorig jaar. Natuurlijk wordt elke klacht serieus genomen en bekijken we continu samen met Connexxion hoe we de kwaliteit van het busvervoer kunnen verbeteren.”

'Tevreden’

De vervoermaatschappij zelf zegt zich niet te kunnen vinden in de kritiek. „Wij zijn tevreden met het functioneren van de Texelhopper en ervaren een vrij continu goed werkend systeem”, zegt woordvoerder Anne de Lange. „De capaciteit van de busjes en het inboeken van de ritten verloopt soepel en hier ontvangen we dan ook niet veel klachten over van reizigers.”

Ze bevestigt dat er in 2023 meer meldingen zijn binnengekomen dan in 2022. ,,Dit komt mede omdat dit jaar het aantal ritten met de Texelhopper is gestegen. Ongeveer tweederde van de meldingen betreft een klacht. We zien hierin geen opvallende stijging. Als wij klachten van reizigers ontvangen, nemen wij deze uiteraard serieus. Het team op Texel is op formatie en er is geen sprake van structurele rituitval.”

Stemming

De SP-motie wordt op maandag 13 november in stemming gebracht, maar vanwege de reacties van andere partijen verwacht de fractie dat deze wordt weggestemd. Heeft indienen dan wel zin?

„Het is een signaal naar de politiek. Andere partijen zeggen ook dat de kwaliteit van het ov omhoog moet, maar durven nog geen stap te maken. Met de motie laten we de gedeputeerde tevens weten dat we hem op dit gebied in de gaten houden”, verklaart Maarten Dijksen. „We gaan er sowieso mee door. Onze werkgroep op Texel gaat een enquête houden.” Het is de bedoeling daarna met een initiatiefvoorstel te komen, gevolgd door een debat.

Kan een afbeelding zijn van busje, weg en tekst

Reactie toevoegen

Volg SP Den Helder

U bent hier