h

Kruistocht tegen de woningnood

30 december 2022

Kruistocht tegen de woningnood

Foto: © Foto Red Mouse

Helderse SP : ’We willen onze traditie van actiepartij levend houden’

Ton Schuitemaker: ,,Wij hebben al verhalen binnen van inwoners die al meer dan acht jaar op een huurhuis wachten.’’ - © Foto Red Mouse

 

Hans Brandsma ( Bron Noordhollands dagblad 30 december 2022 ) 

 

DEN HELDER

 

De SP in Den Helder opereert al een aantal jaren vanuit de luwte. Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 stond de partij niet eens op de kieslijst. Voor 2026 zinspeelt de Helderse fractie op een terugkeer. Woningnood is van oudsher een van speerpunten en dat zal de komende jaren niet anders zijn.

Bij zo’n zeshonderd huisadressen in de Visbuurt, Jeruzalembuurt, De Schooten en Waddenzeestraat plofte vorige week een folder op de deurmat. De bewoners werd gevraagd of ze problemen met woningnood hebben ervaren. Inmiddels zijn er al enkele reacties binnen.

,,We willen onze traditie van actiepartij levend houden’’, legt SP-bestuurslid Ton Schuitemaker uit. ,,We waren eigenlijk benieuwd hoe inwoners uit Den Helder momenteel omgaan met de hoge energieprijzen. Vooral uit de Jeruzalembuurt bereikten ons wat alarmerende geluiden. Toen hebben we in buurthuis De Kroft een bijeenkomst gehouden en daar kwamen wat andere problemen naar voren dan we hadden verwacht, vooral bij inwoners met een laag inkomen.’’

Minimumloon

Volgens Schuitemaker zijn de klachten over de woningnood precair. ,,Uit onderzoeken zou blijken dat de wachttijd voor een sociale huurwoning in Den Helder gemiddeld iets meer dan twee jaar zou bedragen, maar dat geldt niet voor de sociale minima, die rond moeten komen van zeventig procent van het minimumloon. Daardoor kunnen ze een maximale maandhuur van 550 euro opbrengen, maar juist in die categorie zijn de afgelopen jaren veel woningen gesloopt. De gevolgen laten zich raden.’

 

Ton Schuitemaker met de SP terug van weggeweest. Ton Schuitemaker met de SP terug van weggeweest. - © Foto RedMouse

Die wachttijd van 2,1 jaar is een papieren werkelijkheid van de gemeente Den Helder en Woningstichting, stelt Schuitemaker. ,,Wij hebben al verhalen binnen van inwoners die al meer dan acht jaar op een huurhuis wachten. Wij willen dat graag bewijzen aan de hand van de persoonlijke verhalen van woningzoekenden. Daarom hebben we die zeshonderd folders in de buurt verspreid. Het liefst hadden we er nog veel meer bezorgd, maar we hebben niet zo heel veel leden die ze rond kunnen brengen.’’

Schrijnende voorbeelden

Aan de hand van de inzendingen wil de Helderse SP over enkele weken met een voorstel komen. Schuitemaker wil nog niet zeggen welk idee hij naar buiten zal brengen. ,,We willen eerst alle reacties bestuderen en op dit moment hebben wij best al wat schrijnende voorbeelden, bijvoorbeeld van een moeder met een baby die zich geen raad meer weet.’’

Het voorstel zal volgens Schuitemaker ’concreet en realistisch’ zijn. ,,Het wordt een typische SP-oplossing, maar om dat te onderbouwen hebben wij zo veel mogelijk voorbeelden nodig van inwoners die al langer dan vier jaar op een sociale huurwoning wachten. Echte verhalen van echte mannen en vrouwen. Hoe meer verhalen we krijgen hoe beter wij ons voorstel kunnen onderbouwen en extra aandacht kunnen vragen voor specifieke groepen.’’

Naast folders kunnen inwoners van Den Helder ook via e-mail reageren, verduidelijkt Schuitemaker. ,,De mensen kunnen ons vertellen hoe hun gezinssamenstelling er uit ziet, het inkomen dat ze genieten en hun huidige woonsituatie en -omstandigheden.’’

,,Na aanmelding van het verhaal zal een vrijwilliger van de SP contact opnemen om de individuele situatie in kaart te brengen’’, vervolgt Schuitemaker. ,,Alle reacties worden opgenomen in een rapport, waarbij de verhalen niet zijn terug te voeren zijn op individuele personen.’’

Reactie toevoegen

Volg SP Den Helder

U bent hier