h

SP biedt luisterend oor voor woningproblematiek

22 oktober 2022

SP biedt luisterend oor voor woningproblematiek

Foto: SP

De Helderse tak van de SP organiseerde vrijdagavond in buurthuis De Kroft aan de Horensiastraat een bewonersavond voor mensen uit de Jeruzalembuurt. De gebrekkige isolatie van veel Woningstichting huizen stond centraal, maar inwoners kwamen ook hun zorgen uiten over het woningaanbod en de enorme wachtlijsten voor de sociale huur.

Hoewel de opkomst wat tegenviel liet vice-voorzitter Ton Schuitemaker weten vaker dit soort bijeenkomsten te zullen organiseren. In dit geval waren mensen uit de Jeruzalembuurt uitgenodigd om het te hebben over woningisolatie. Bij een recente actie kwam de SP er namelijk achter dat veel inwoners problemen ondervinden in hun huizen van de Woningstichting. Vooral mensen die op een hoek wonen bleken last te ondervinden. Met de stijgende energiekosten wordt het nu echt problematisch.

“We hebben gelukkig goede contacten met de Woningstichting”, zegt Schuitemaker. “We hebben een gesprek gehad hierover en gevraagd wat voor plannen er zijn, bijvoorbeeld op het gebied van verduurzamen.” Voorzitter Peter Dirks noteert de opmerkingen van de aanwezigen. Die worden gebruikt voor een vervolggesprek. Volgens Schuitemaker waren de SP en de Woningstichting het over een belangrijk ding niet eens tijdens het eerdere gesprek: De SP ziet dat er veel te veel goedkope woningen gesloopt zijn en er eigenlijk niets voor terug is gekomen. De jarenlange wachtlijsten zijn daar bewijs van.

“De Woningstichting zegt eigenlijk: “We hebben 10.000 woningen en dat zou genoeg moeten zijn.” Daar zijn wij het natuurlijk niet mee eens. Je moet je afvragen hoe het dan kan dat er honderden mensen zijn die zich inschrijven op een enkele woning.” De aanwezigen zijn wat dat betreft ervaringsdeskundigen. Zo vertelt een aanwezig echtpaar dat hun dochter al negen jaar bij hen inwoont, samen met haar kind. Omdat ze tussendoor kort ergens anders heeft gewoond staat ze weer onderaan de jarenlange wachtlijst. Een aanwezig SP lid is zelf dakloos en heeft een kamer via dnoDoen. Het lukt niet een reguliere huurwoning te vinden.

Ook met het huidige woningbestand is nog veel te winnen. Een belangrijke vraag die de SP zal proberen te achterhalen is op welke wijze de Woningstichting het verduurzamingsvraagstuk gaat invullen. De installatie van 10.000 warmtepompen is niet zomaar geregeld en kost enorm veel geld. Toch is het volgens de SP uiteindelijk absoluut noodzakelijk. Tot 2026 blijft de partij dit soort gesprekken voeren met inwoners. De SP hoopt dan met een lijst goede kandidaten de verkiezingen in te gaan.

Bron: Regio Noordkop / Stijn Vos 

Reactie toevoegen

Volg SP Den Helder

U bent hier