h

Helderse SP werkt aan een comeback.

10 augustus 2022

Helderse SP werkt aan een comeback.

Foto: © Woningstichting/Helder Vastgoed

SP pleit voor natuur inclusief bouwen. Dat gaat Woningstichting / Helder Vastgoed doen met de 36 woningen in Halter Bellevue.

Met schaduwfractie op naar de volgende verkiezingen: ’We zetten in op vier raadszetels." 

,,Wij zijn druk bezig een kadergroep op te leiden voor de volgende raadsverkiezingen’’, zegt vicevoorzitter Ton Schuitemaker. ,,Na de presentatie van het collegeprogramma, gaan wij een schaduwfractie opzetten.’’

Die moet het nieuwe stadsbestuur kritisch gaan volgen. De SP heeft twee keer succesvol meegedaan aan de Helderse gemeenteraadsverkiezingen. Beide keren eindigde die deelname in interne ruzies en afsplitsingen. In 2014, 2018 en 2022 deed de partij niet mee.

In 2026 is de partij echter weer van de partij, verzekert vicevoorzitter Schuitemaker: ,,Wij zijn druk bezig een kadergroep op te leiden voor de volgende raadsverkiezingen. We gaan na de presentatie van het collegeprogramma een schaduwfractie opzetten. We zullen de gemeenteraad en het college de komende jaren positief kritisch volgen en zullen regelmatig van ons laten horen. We zorgen ervoor dat niemand meer om ons heen kan. In 2026 hebben we een goed opgeleide groep mensen die de gemeenteraad gaan bestormen. We zetten in op vier raadszetels in 2026. Dat is optimistisch ingeschat, maar zonder ambitie geen resultaat. Den Helder moet een stuk socialer worden en er is maar een partij die dat kan realiseren, de SP.’’

Coalitieakkoord

De partij heeft het coalitieakkoord van GL, D66, CDA, VVD, Seniorenpartij, Beter voor Den Helder, Stadspartij en PvdA onder de loep genomen.

In een brief aan de gemeenteraad en het college zegt de SP dat het voorgenomen armoedebeleid ’ambitieloos’ is: ’Het moet u toch ook bekend zijn dat steeds grotere groepen in de Helderse samenleving steeds meer moeite hebben om rond te komen. We noemen de uit de pan rijzende energiekosten, stijgende kosten voor boodschappen, stijgende benzineprijzen (terwijl de energiebedrijven recordwinsten boeken), stijgende huren en het voor veel mensen bijna niet meer op te brengen eigen risico van de zorgverzekering (boete op ziek zijn). We vinden het handhaven van het bestaande armoedebeleid een gemiste kans voor partijen die zeggen te willen samenwerken in vertrouwen, aan vertrouwen’, aldus SP.

Tot 2030 moeten er 1500 woningen worden gebouwd, zegt de coalitie. De SP vindt dat veel te laag, blijkt uit de brief: ’Er zijn duizenden mensen in Den Helder op zoek naar een betaalbare woning. Daarnaast is er nog de plicht om statushouders te huisvesten. Wij menen dat de ambitie omhoog moet naar 3000 woningen in genoemde periode.’

Gesloopte woning

De partij vindt ook dat er voor elke gesloopte sociale huurwoningen één terug moet komen. De nieuwe coalitie wil dat er ook sociale woningen moeten terugkomen op plekken waar zij worden gesloopt. Dat de nieuwe coalitie duurzaam bouwen wil stimuleren en ruimte wil bieden voor innovatieve oplossingen, vindt de SP ’heel mooi’. De partij vraagt de coalitie om corporaties, bouwers en projectontwikkelaars te vragen om bij nieuwbouw ’natuur inclusief’ te bouwen. Woningstichting/Helder Vastgoed doet dat bijvoorbeeld met de 36 woningen in Halter Bellevue, die volgend jaar worden gebouwd. Er wordt zo gebouwd dat vleermuizen, vogels en insecten zich er thuis zullen voelen.

Namens wie de SP in Den Helder spreekt?

Vicevoorzitter Ton Schuitemaker: ,,We hebben in Den Helder zeker een achterban. Uit verschillende verkiezingen blijkt dat overigens. Onze kiezers zullen zich zeker herkennen in onze reactie op het coalitieakkoord. Wij hebben vooral op typische SP-punten een reactie gegeven.’’

Reactie toevoegen

Volg SP Den Helder

U bent hier