h

Peter Dirks wil Emile Roemer of Renske Leijten als minister van Volksgezondheid

7 maart 2021

Peter Dirks wil Emile Roemer of Renske Leijten als minister van Volksgezondheid

Foto: Kees Zwaan

ANNA PAULOWNA - De Socialistische Partij was zaterdag in Anna Paulowna aan het flyeren. Op de parkeerplaats bij het winkelcentrum stond Peter Dirks uit Den Helder.

Hij is voorzitter van de Helderse SP en staat altijd klaar om collega-SP’ers  een handje te helpen als er actie wordt gevoerd. Bij zijn sweater draagt hij een bijpassend mondkapje waarop ’onze zorg verdient meer dan applaus’ te lezen staat. Op de vraag waarom we SP zouden moeten stemmen antwoordt hij: ”Wij hebben betere en socialere alternatieven dan de regering Rutte die er nu zit.

Als Rutte’s beleid de komende vier jaar wordt voortgezet zal er nog meer bezuinigd worden op sociaal en cultureel gebied. Dan gaat er nog meer afbraak in de zorg plaatsvinden en de marktwerking gaat gewoon door.” Dirks vindt dat de SP het beste met de PvdA en GL kan gaan regeren: ”Dan krijgen we een aardige mengeling van linkse punten en dat is natuurlijk moeilijker met D’66, het CDA en de VVD. Als we met die partijen gaan samenwerken moeten we veel gaan inleveren.”

Dirks vindt dat allereerst de marktwerking eruit moet en de toeslagen affaire goed moet worden uitgezocht.

De SP wil een Nationaal Zorgfonds en Dirks denkt dat GL dat tenslotte ook wel zal willen. Hij ziet dat het initiatief van de SP steeds meer steun krijgt. ”Als er alleen rechtse partijen in de regering komen gaat de SP niet meedoen”, denkt hij.

Dirks vindt dat er geen enkele partij mag worden uitgesloten van de onderhandelingen na de verkiezingen, maar toch ziet hij het samenwerken met de VVD als problematisch. En als regeringsdeelname aan de orde is ziet hij een ministerschap van Emile Roemer of Renske Leijten wel zitten. Roemer of Leijten als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat zou volgens hem ideaal zijn zodat er eindelijk een Nationaal Zorgfonds kan komen.Toch moet er tijdens onderhandelingen water in de wijn worden gedaan. Er moeten compromissen worden gesloten. Maar ”die wijn moet natuurlijk wel te pruimen zijn”, zegt Dirks. En dat Zorgfonds zou volgens hem wel eens een breekpunt kunnen zijn. Dirks’ voorspelling over het aantal zetels dat de SP zal krijgen blijft aan de voorzichtige kant. ”We halen tussen de tien en twaalf zetels”, zegt hij bescheiden.

We zullen zien wie de beste kaarten krijgt om plaats te kunnen nemen in de regering. De eerste briefstemmen zijn al uitgebracht.

Verkiezingen zijn altijd spannend: wie gaat er winnen en wie gaat er verliezen ?

 

Gepubliceerd: 06-03-2021 | 18:38:00 – Kees Zwaan

Reactie toevoegen

Volg SP Den Helder

U bent hier