h

SP wil Kamerdebat over toekomst Tata Steel uitstellen.

22 juli 2021

SP wil Kamerdebat over toekomst Tata Steel uitstellen.

Totdat uitgesteld RIVM-rapport over omgeving fabriek uit is

Foto: SP

Bart Vuijk - Vandaag om 07:01

IJMUIDEN

De SP in de Tweede Kamer wil dat een debat over de toekomst van Tata Steel wordt uitgesteld, zolang een bijna-af rapport van het RIVM nog niet klaar is. Dit rapport brengt in beeld hoe ongezond het neerdwarrelende stof van Tata is voor omwonenden.

Het Kamerdebat over Tata Steel had al begin juli moeten plaatsvinden, maar is tot ergernis van SP-Kamerlid Renske Leijten uitgesteld tot na het zomerreces van de Kamer, op 9 september.

Inmiddels is bekend dat het RIVM zijn langverwachte gezondheidsonderzoek over de omgeving van Tata Steel ook heeft uitgesteld, en dit pas op 15 september aan de buitenwereld prijsgeeft.

Opdrachtgevers provincie Noord-Holland en de IJmondgemeenten hebben het rapport dan overigens al enkele weken in hun bezit om hun reactie ’voor te bereiden’. Al dit uitstel stuit lokale milieubewegingen ernstig tegen de borst.

Uit navraag van deze krant blijkt bovendien dat GGD Kennemerland nu al een conceptversie van het RIVM-rapport bezit. Dit is volgens navraag bij de GGD door deze krant onder ogen gekomen van twee beleidsmedewerkers. GGD-directeur Bert van de Velden zou er wel van afweten dat het rapport in zijn organisatie is, maar zou het rapport zelf niet hebben ingezien.

Deze krant onthulde onlangs dat Van de Velden het bevel gaf om alle vermeldingen over Tata Steel te verwijderen uit een GGD-rapport over het veelvuldig voorkomende longkanker onder de rook van de staalfabriek.

GGD Kennemerland heeft over de inhoud van het RIVM-rapport enkele opmerkingen gemaakt over ’leesbaarheid en begrijpelijkheid’ richting RIVM, aldus de GGD. De GGD zou niet aan het RIVM hebben gesuggereerd om de naam Tata Steel te verwijderen, zoals uit het eigen rapport over kanker.

Kamerlid Renske Leijten vindt het vreemd als de Tweede Kamer besluit over miljardensubsidies voor de vergroening van Tata Steel als het RIVM-rapport over de fabriek nog niet bekend is. ,,Wij hebben altijd gesteld dat alle subsidies voor de fabriek hand in hand moeten gaan met een forse winst voor de gezondheid in het gebied. De regio wordt te ziek. Maak dat rapport nu snel openbaar, want het slechtste wat we kunnen doen, is hieraan gaan twijfelen. Zo niet, dan moeten we het Kamerdebat uitstellen.”

In Beverwijk heeft raadslid Kelly Uiterwijk (Vrij) raadsvragen gesteld. ,,Wat vindt het college ervan dat dit gevoelige RIVM rapport in concept is gedeeld met de GGD Kennemerland, na alle ophef over de integriteit van de GGD en het nog lopende onderzoek daarnaar?”

RIVM: niet klaar

Het RIVM laat weten dat het gezondheidsonderzoek niet rechtstreeks de gezondheid van de IJmonders tot onderwerp heeft, maar een analyse van de neerslag van emissies van Tata Steel (immissies). Het rapport is op een haar na klaar, maar nog niet helemaal: ,,Momenteel wordt de laatste hand aan het rapport gelegd. Concreet betekent dit dat de laatste kwaliteitschecks worden uitgevoerd en dat het rapport daarna wordt opgemaakt en gefinaliseerd.”

Volg SP Den Helder

U bent hier