h

SP STELT VRAGEN OVER TOEKOMST JOODS WERKDORP IN HOLLANDS KROON

29 mei 2020

SP STELT VRAGEN OVER TOEKOMST JOODS WERKDORP IN HOLLANDS KROON

Foto: SP

De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft onlangs ingestemd met het huisvesten van maximaal 160 tijdelijke werknemers (arbeidsmigranten) op het terrein van Rijksmonument Joods Werkdorp Nieuwesluis te Slootdorp. Al jaren zijn er plannen om in het historisch waardevolle gebouw èn op het terrein arbeidsmigranten te vestigen. Waren dit er eerst, in 2015, nog 280 – nu mag er huisvesting komen voor maximaal 160 werknemers.

Over het proces tot dit besluit alsmede over de toekomst van het rijksmonument heeft de SP-fractie in Noord-Holland schriftelijke vragen gesteld. (Deze treft u hieronder in PDF)

Statenlid Wim Hoogervorst: “Het Joods Werkdorp Nieuwesluis is opgericht na de inpoldering van de Wieringermeer. Vele joodse vluchtelingen uit nazi-Duitsland, Oostenrijk en andere landen kregen op deze plek een opleiding tot agrariër, ambachtsman of bouwvakker, om later te kunnen emigreren naar de VS of Palestina. Echter, de Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten. De bewoners van het werkdorp werden naar Amsterdam gebracht. Ruim 190 van hen belanden via Westerbork in de concentratiekampen, waar de dood hen wachtte. Uit historisch belang is het werkdorp zeer waardevol.”

De raad van Hollands Kroon heeft zich, samen met o.a. omwonenden, lang verzet tegen de komst van de huisvesting van tijdelijke werknemers. “Het monument zelf bestaat uit het oorspronkelijke gebouw, maar ook uit het terrein om dit gebouw heen. Dit moet zorgvuldig behouden blijven”, aldus Hoogervorst. “Verder komt de problematiek rond arbeidsmigranten en hun huisvesting ook bij dit project in alle hevigheid naar voren. Wie is de huisbaas? Is dat ook de werkgever? Welke rechten hebben de werknemers in dit geval?”

 

Daarnaast maken omwonenden zich zorgen over de leefomgeving, ook voor de tijdelijk werknemers. “Er is in de wijde omgeving helemaal niets te vinden op het gebied van winkels, vertier, sport e.d. Wat gaat er met deze mensen gebeuren als ze niet hoeven te werken?”

De SP maakt zich ook landelijk druk om deze problematiek.

Ze wil van de provincie weten welke rol deze kan spelen in dit soort plannen en projecten. “We willen ook graag weten hoe de provincie staat ten opzichte van het belang van het monument. Welke voorschriften kent de provincie om dit soort projecten, met respect voor het verleden, in goede banen te leiden?”, wil de SP weten.


Hieronder treft u  in PDF de vragen van Dhr. Hoogervorst, "Toekomst Rijksmonument Joods Werkdorp Nieuwesluis in Slootdorp".

 

Volg SP Den Helder

U bent hier