h

Jong gezin komt maar niet aan een degelijke huurwoning in Den Helder.

28 januari 2023

Jong gezin komt maar niet aan een degelijke huurwoning in Den Helder.

Foto: SP

Bron: Petra Bies 

In het zwartboek van de Socialistische Partij (SP) over woningnood in Den Helder heten ze Kees en Dineke en die gefingeerde namen houden ze graag aan. Om moeilijkheden te voorkomen. Want het jonge ouderpaar woont noodgedwongen in een krot van een huisjesmelker met wie het, zoals ze het omfloerst omschrijven, ’niet zo prettig communiceren is’.

Kees en Dineke zijn allebei twintigers en ze zouden met hun twee kinderen dolgraag verhuizen naar een woning van Woningstichting, maar de verzamelde punten zijn niet toereikend om een voordeursleutel te bemachtigen, ook al staan ze al jaren ingeschreven. Vooral het missen van de bonus voor economische gebondenheid nekt ze.

„Laatst stond er een woning aan het Asterplein op. Met mijn huidige aantal punten stond ik op plek 249. Voor de gein heb ik het in mijn gegevens eens aangepast, de economische binding erbij gezet. Toen stond ik ineens op plek vier. Kun je nagaan hoeveel dat uitmaakt”, zegt Dineke. „Dat is toch eigenlijk gewoon triest?”

Schimmel

Ze wonen sinds vijf jaar in de huidige woning. Die eigenlijk die benaming niet verdient, willen ze met een rondleiding wel laten zien. Want ze vinden het een krot. Op de begane grond zijn de kozijnen verrot en zitten ze vol zwarte schimmel. „Van alles geprobeerd, maar niet schoon te krijgen. Het is ook vooral enkel glas in het huis. We hebben last van tocht.”

Foto: SP

Het plafond in de kinderkamer. Het is aangetast door lekkage en er zit zelfs een gat in.

© Foto Mediahuis

Boven is de situatie nog erger. Hier heeft de schimmel eveneens toegeslagen, ook bij het raam vlakbij de commode voor de baby. Elders is een ruit stuk en op de kamer van het oudste kindje gaapt in het plafond een gat. Vochtplekken herinneren aan een lekkage. „Die was enorm, er hebben hier emmers gestaan”, vertelt Kees. „Gelukkig is er eindelijk wat aan het dak gedaan. Na twee jaar zeuren.”

Hij kwam vijf jaar geleden in de huidige woning in de Visbuurt wonen. „Ik ging weg bij mijn ex en hoorde via via dat dit vrij kwam. Dineke trok later bij hem in. Het is een huis dat op hun zenuwen werkt, zeggen ze. Een ongezond krot waar ze maandelijks wel tegen de zevenhonderd euro huur aan kwijt zijn.

„Elke dag sta ik op met de vraag wat ik nu weer aan zal treffen. Het geeft echt heel veel stress. En dat werkt ook door in de relatie. Toen we die problemen met het kapotte dak hadden en de huisbaas maar niet reageerde, kregen we er samen ruzie om. Je gaat je frustraties uiten naar elkaar”, zegt Dineke.

Duimpje

„We hebben al eens foto’s naar de GGD gestuurd en het commentaar doorgestuurd naar de huisbaas. Toen kregen we een duimpje. Het kan hem niks schelen. Het is een huisjesmelker van buiten Den Helder met nog veel meer pandjes.”

Kees heeft een Wajong-uitkering en is volledig afgekeurd, Dineke studeert nog. Haar opleiding is bijna afgerond en dat biedt wat hoop. „Ik doe een opleiding als helpende in de zorg en kan binnenkort een baan krijgen als facilitair medewerker bij een zorgorganisatie. Dan gaat het vooral om schoonmaakwerk. Daar ben ik niet voor opgeleid, maar dan ben ik maar binnen bij die organisatie. En dan heb ik een baan van meer dan twintig uur. Dan krijg ik er bij Woningstichting drieduizend punten bij, dan gaan we eindelijk kans maken. Al is het afwachten hoelang het dan nog duurt.”

Uit Den Helder vertrekken is geen optie. „Dat heb ik één keer gedaan en dat doe ik nooit meer”, zegt Kees.

Belachelijk

Het puntensysteem van Woningstichting noemen ze ’belachelijk en waardeloos’. Ze hekelen de bonus voor economische gebondenheid, maar ook de bonus voor mensen die al huren van de corporatie. Het zet mensen zonder vaste baan die al dan niet noodgedwongen particulier huren wel heel ver op achterstand, vinden ze.

„En iedereen heeft toch recht op een fatsoenlijke woning? Maar als je geen goede baan hebt, heb je hier een probleem. We hebben een vriend van 34 die ook een Wajong-uitkering heeft. Die woont nog steeds bij zijn moeder thuis, omdat hij ook niet aan een woning kan komen.”

De echte namen van Kees en Dineke zijn bij de redactie bekend.

Puntenopbouw

Iedereen die zich als woningzoekende inschrijft, krijgt er vanaf dat moment iedere dag een punt bij. Daarnaast zijn er bonussen. Wie al huurt van Woningstichting of Helder Vastgoed BV krijgt er meteen duizend punten bij. Voor de woonduur in de Noordkop is er ook een bonus; hoe meer jaren, hoe meer punten met een maximum van 1500 punten.

De bonus voor economische binding is het hoogst, het zijn drieduizend extra punten. Die bonus wordt alleen gegeven aan mensen met een betaalde baan van minimaal twintig uur per week (en een contract voor minstens een jaar).

De SP stelt in een vorige week gepresenteerd zwartboek dat het systeem oneerlijk en discriminerend is en op de schop moet. Woningstichting liet eerder weten er later op te zullen reageren.

Reactie toevoegen

Volg SP Den Helder

U bent hier